Skip to main content

“Je bent de hele dienst alert”

REDMAR SMIT – Sinds de oprichting van de gereformeerde gemeente Barneveld-Zuid in 2008 zijn Gert Geurtsen (57) en Willine van Bochove (50) actief betrokken bij het EHBO-team. Ze vertellen hoe het in hun kerk geregeld is en over hun ervaringen. “Je verbaast je erover hoe vaak er nog iets gebeurt.”

“Bloedneuzen, flauwvallen, valpartijen; meestal zijn het niet heel heftige dingen”, vertelt Gert. “En soms gebeurt er een hele poos niets, maar soms ook twee keer per dienst.” “Het heftigste wat ik heb meegemaakt, was de harstilstand van een vrouw uit onze gemeente”, vult Willine aan. “Dat was echt schrikken, want het kwam gelijk dichtbij. Gelukkig kunnen we zeggen dat het goed is afgelopen. Na de dienst hebben we met alle EHBO’ ers nagepraat en onze ervaringen gedeeld. Dat is fijn om te doen. Ook hebben we in de tijd erna nog contact gehad met de familie. Haar man wilde ook zijn ervaringen delen, want hij kon niets anders dan machteloos toekijken toen wij EHBO verleenden.”

Alert
Volgens Gert moet het werk van een EHBO’er niet worden onderschat. “Je bent de hele dienst alert. Op het moment dat je moet handelen, gaat het prima. Dan doe je wat je moet doen. Na afloop sta je weleens te trillen en denk je: wat is er allemaal gebeurd? Dan moet je ook echt even ontladen.”

EHBO-cursus
“Een heftige situatie was voor mij aanleiding om mijn EHBO-diploma te halen”, vertelt Willine. “De schoonvader van mijn zus kreeg thuis een hartstilstand. Ik dacht: als dat bij ons gebeurt, weet niemand wat er gedaan moet worden. Ik werk als kraamverzorgster, dus in het werk komt het ook goed van pas.” Gert is timmerman en voor zijn werk werd hij gevraagd een EHBO-cursus te doen. “Dat heb ik gedaan, want dat komt altijd goed van pas. Toen ze daarna EHBO’ers in de kerk vroegen, heb ik mij aangemeld. Ik werd coördinator EHBO/bhv. Ik vind het fijn om iets voor anderen te kunnen betekenen.”

“Na afl oop sta je weleens te trillen”

– Gert Geurtsen

Eigen vak
De EHBO is in de grote Barneveldse kerk goed geregeld. “De kerk is verdeeld in zeven vakken”, legt Gert uit. “Iedere dienst zijn we met zeven EHBO’ers die verantwoordelijk zijn voor een vast vak. We zitten achterin op een gereserveerde plek.” “Iedereen weet waar hij aan toe is”, vult Willine aan. “Dat is ontzettend fijn. Ook voor de gemeente. Als het nodig is, helpen we elkaar, maar je blijft altijd hoofdverantwoordelijk voor jouw vak. Grote beslissingen nemen we nooit alleen. Dat gaat altijd in overleg met een andere EHBO’er. We zijn na al die jaren goed op elkaar ingespeeld. Dat is heel belangrijk.”

Duidelijke afspraken
De EHBO’ers hebben tips voor andere kerken als het gaat om het faciliteren van EHBO. “Iedere kerk is gebaat bij een EHBO-vereniging met meerdere mensen”, vertelt Gert. “Zorg ervoor dat je er niet alleen voor staat. Maak duidelijke afspraken of verdeel de kerk net als bij ons in vakken. Dat zorgt voor rust. Als iedereen denkt dat hij moet helpen, ontstaat er paniek. Dat is onhandig voor de EHBO’er, maar zeker ook voor het slachtoffer. En als iemand niet specifiek aangewezen wordt als EHBO’er, wordt de drempel groter om in actie te komen. Zorg ook dat de aed op een plek hangt waar je altijd makkelijk bij kunt.”

Tips voor thuis
Willine heeft nog een paar tips voor hen die eerste hulp moeten verlenen. “Het allerbelangrijkste is dat je rustig blijft. Denk nooit dat je niet kunt helpen. Bel bij twijfel 112. De telefoniste kan je sturen in wat je moet doen. En onthoud: als je niks doet, gaat het sowieso fout.”

Eerste hulp bij …

Brandwonden: Koel direct met lauw, zachtjes stromend water. Dek de brandwonden zo steriel en schoon mogelijk af. Smeer er niets op.

Bloedingen: Breng het lichaamsdeel omhoog en stelp de wond. Oefen tien minuten lang druk uit op de wond.

Verslikking: Pas de Heimlich-greep toe. Ga achter het slachtoffer staan, sla je armen om zijn middel en laat hem voorover buigen. Plaats je vuist boven de navel, pak met je andere hand de vuist vast. Trek je vuist hard naar binnen en omhoog, alsof je hem probeert op te tillen. Voer dit maximaal vijf keer uit. Werkt dit niet, geef dan vijf slagen tussen de schouderbladen en vijf buikstoten. Bel daarna gelijk 112, want er is kans op inwendig letsel.

Bewusteloosheid: Draai het slachtoffer op z’n zij. Krijgt hij moeite met ademen, dan gelijk weer op de rug leggen.

Reanimatie: Begin gelijk met reanimeren en laat iemand een aed halen. Start met dertig borstcompressies en vervolg dit met twee beademingen en wissel dit af.

Kneuzing/verstuiking: Koel de plek tien tot vijftien minuten met koud water. Koel je met ijs, dek dan het lichaamsdeel af met een doek om bevriezing te voorkomen.

Bron: 101bhv.nl en gezondheidsplein.nl.

Preventieve cursussen

In verschillende aanvullende verzekeringen hebben wij vergoedingen voor preventieve cursussen, zoals EHBO. Kijk voor meer informatie op prolife.nl/vergoedingen.

Dit artikel is onderdeel van het zorgmagazine Liv. Meer weten?
Vraag hier het magazine gratis aan.