Skip to main content

Tips om met een mindere conditie te blijven sporten

REDMAR SMIT – Bij veel sporten staat het leveren van een fysiek zware inspanning centraal. Het uiterste uit jezelf halen. Maar wat als je conditie niet zo goed is? Moet je dan maar op de bank blijven zitten? Zeker niet, stelt Tiemen van Dijk (31), eigenaar van Fysiocentrum Ederveen-Lunteren: “Lekker bewegen is voor bijna iedereen weggelegd.”

“Bewegen doet leven”, vertelt Tiemen. “Je houdt je lichaam soepel, zorgt ervoor dat de voedingstoffen op de juiste plek komen, de doorbloeding op gang komt en je spieren soepel blijven. Daardoor zit je lekkerder in je vel. Ons lichaam past zich aan de gebruiker aan, dus als iets niet gebruikt wordt, wordt het stijf. De kwaliteit van leven neemt daardoor af. Stilzitten wordt ook wel het nieuwe roken genoemd.”

Integreren
Lekker bewegen hoeft niet per se zwaar te zijn. Het hoeft zelfs geen extra tijd te kosten. Integreer het in je dagelijks leven, geeft Tiemen als tip. “Een voorbeeld: iemand moest oefeningen doen voor z’n knieën. Door tijdens het tandenpoetsen op één been te staan, deed hij zijn oefening al. Ook in huis kun je gemakkelijk zit- en sta-oefeningen doen of een aantal keer de trap op en af lopen. Vooral voor ouderen zijn deze oefeningen belangrijk. Er is nu ook een app ontwikkeld (physitrack. com) met instructiefilmpjes, zodat ouderen oefeningen gemakkelijk zelf thuis kunnen doen. Fysiotherapeuten kunnen die app kopen en gebruiken voor hun cliënten. Ook tijdens fysiotherapie kunnen we samen oefenen, zodat het daarna thuis zelf kan worden gedaan. Ook in het huishouden of door het werken in de tuin heb je al veel beweging. Laat de auto staan en pak de fiets naar de supermarkt. Parkeer de auto eens iets verder weg en loop het laatste stukje. Of maak een goede wandeling met bijvoorbeeld je kleinkind. Het zit ‘m vaak echt in kleine dingen.”

“Lekker bewegen hoeft niet per se zwaar te zijn”

– Tiemen van Dijk

Samen sporten
Wie het lastig vindt om thuis de oefeningen te doen, heeft misschien een steuntje in de rug nodig. Dan is het prikken van een of meerdere vaste momenten in de sportschool een goede mogelijkheid. “Ik zie ouderen die daar fitnessoefeningen doen, ja die zelfs met gewichten aan de gang zijn. Dat kan prima. Veel mensen denken dat ouderen minder belast kunnen worden, maar met een langzamere opbouw en voldoende hersteltijd kunnen ze bijna net zo veel als jongeren. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je naar je lichaam luistert. Ook hierin kan een fysiotherapeut begeleiden. Belangrijk is ook dat je traint waar je op dat moment moeite mee hebt en niet wat je nog goed kunt. Vind je het moeilijk om de eerste stap te zetten of houd je echt niet van sporten? Neem dan een coach of buddy in de armen of sport in een groep onder begeleiding, zodat er samen geoefend kan worden. En is de sportschool niks, dan is er in bijna ieder dorp wel een loopvereniging. Sporten moet geen must zijn, maar leuk blijven.” (Zie kader.)

Gemak maakt lui
Hoe later je begint met goed bewegen, hoe moeilijker het wordt, vertelt Tiemen. “Zelfredzaamheid vinden we belangrijk, maar als onze conditie minder wordt, geven we snel dingen uit handen. Totdat we erachter komen dat we bijna niets meer kunnen. En als je ergens moeite mee hebt, bijvoorbeeld uit je stoel komen of opstaan, oefen dat dan tien keer per dag. Natuurlijk zijn er hulpmiddelen, zoals een hogere stoel, maar gebruik dat alleen als het écht niet meer gaat. Alle gemakken die we hebben, maken ons lui. Blijf binnen je grenzen, maar zoek de grenzen wel op. Herhaling is de kracht, want je zult zien dat het steeds makkelijker gaat.”

Realistisch doel
Om uitputting door overbelasting tegen te gaan, is het belangrijk dat je niet gelijk vol aan de slag gaat, geeft Tiemen als tip. “Bouw het rustig op en neem je rust. Goede voeding en genoeg water drinken zijn ook belangrijk. Ouderen kunnen zichzelf nog weleens overschatten, maar neem de tijd en stel een realistisch doel.”

Houd sporten leuk

De beste tip om te blijven bewegen, is misschien wel het vinden van een activiteit die je leuk vindt. Het is nooit te laat om nieuwe sportactiviteiten uit te proberen. Fietsen, bowlen, zwemmen, wandelen: de mogelijkheden zijn legio. Bij veel sportverenigingen kan een gratis proefles worden gedaan. Als je eenmaal een leuke sport hebt gevonden die je alleen of in een groep kunt doen, dan is het een stuk makkelijker om het vol te houden.

Kun je jouw favoriete sport vanwege je gezondheid niet meer uitvoeren? Zoek dan naar aanpassingen of andere rollen in de sport. Voetballen kan op kleinere velden en er zijn elektrische (race)fi etsen te koop, zodat je het vertrouwde zaterdagfietsgroepje toch kunt bijhouden. Ook een rol al scheidsrechter of trainer kan op een gezellige manier zorgen voor beweging en betrokkenheid in jouw sport.

Fysiotherapie vanaf 18 jaar

Een fysiotherapeut of oefentherapeut behandelt klachten die te maken hebben met houding en bewegen. Welke vergoeding u krijgt, hangt af van uw ziekte of klacht. Staat deze op een speciale lijst van de overheid met chronische ziektes? Dan krijgt u vanaf de 21e behandeling vergoeding uit de basisverzekering. Zo niet, dan krijgt u een vergoeding uit een aanvullende verzekering als u die heeft.

Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op prolife.nl/vergoedingen. Of bel 033 422 81 88, maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.30 uur.

Dit artikel is onderdeel van het zorgmagazine Liv. Meer weten?
Vraag hier het magazine gratis aan.